A-6 Intruder További képek

Az amerikai haditengerészeti légierő legrégebben szolgálatban álló támadógépe, 1963-ban állították hadrendbe. Az első valóban minden időjárási körülmények között bevethető bombázó, amely a vietnámi háború egyik (ha nem a) legjentősebb harcieszköze, de bevetették Líbia ellen is 1986-ban. Fegyverterhelése igen nagy, több mint 8 tonna, ez nagyobb, mint minden korábbi hasonló kategóriájú gépé. Jellegzetessége, hogy a pilóta és a fegyveroperátor egymás mellett ül, ettől jellegzetesen széles a pilótafülke. A gép csúcssebessége szubszonikus, erőssége a kis sebességen való jó manőverezőképesség, noha nagy a tömege.
Összesen 693 Intruder készült. A típus negyven éves pályafutása alatt számos korszerűsítésen ment át, A-tól F változatig. A legutolsó az F változat volt, amelyből 5 prototípus készült 1984-től 1989-ig, amikor a programot leállították. A legtöbb az E változatból áll hadrendben. A 90-es évek elején a gépek szárnyait mind lecserélték kompozitanyagból készült szárnyakra, mivel az eredeti szárnyak anyaga elfáradt. Az új szárnyak nagyszilárdságúak és könnyebbek, mint régi fémből készültek. Van két speciális változata, az elektronikus zavaró/lefogó EA-6 és a hajófedélzeti légi utántöltő KA-6.

Elektronika: APQ-156 többfunkciós radar, amelynek feladatai: célkeresés, -befogás, -azonosítás, tűzvezetés, leszállásnál a jelzőfények követése; terepletapogató lokátor, inerciális navigációs rendszer, FLIR, lézertávmérő. Az Intrudereket a SWIP (Systems Weapons Improvement Program) keretében felszerelték olyan adatbusszal, amely lehetővé teszi egyszerre több precíziós fegyver célravezetését földi/tengeri célok ellen.

Fegyverzet: a haditengerészet valamennyi taktikai fegyverével felszerelhető beleértve a Sidewinder levegő-levegő rakétát és a Harpoon hajók elleni rakétát is.

 

 

Az A-6E műszaki adatai

Gyártó: Grumman
Hosszúság: 16,69 m
Fesztáv: 16,15 m
Magasság: 4,93 m
Üres tömeg: 12093 kg
Tankolható üzemanyag: 7230 kg + 4546 kg külső tartályokban
Maximális fegyverterhelés: 8165 kg
Maximális felszállótömeg: 27 397 kg
Hajtómű típusa: P&W J52-P-8A
Hajtóművek száma: 2
Hajtómű teljesítménye: 2*41.4kN
Maximális sebesség: 1043 km/h
Leszállási sebesség: 226 km/h
Szolgálati magassági határ: 14480 m
Átrepülési távolság: 4690 km
Fegyverfelfüggesztési pontok: 5
Személyzet: 2
Fegyverzet: AIM-9 Sidewinder, AGM-84 Harpoon (hajók elleni) rakéták, lézerirányítású és gravitációs bombák, nukleáris bombák
Fedélzeti elektronika: Többfunkciós kereső/tűzvezető radar, terepkövető radar, FLIR, lézertávmérő, inerciális navigációs rendszer, ECM, ESM
Hadrendbe állították: az alapváltozatot 1963-ban, az E-t '72-ben
Bevetették: Vietnám, Öböl-háború
Üzemeltető országok: USA
Ára: 25 millió USD
Ismert változatok: A-F; EA-6A és B; KA-6D és E

Fotóalbum
Klikkelj a képekre, hogy teljes méretben lásd! Figyelem, minden kép ugyanabban az ablakban nyílik

Egy A-6 fékezett bombákat szór   VRML-modell

Vissza a csatarepülőgép-főoldalra

Cortona .vrml-lejátszó
vrml 1.0 konverter
Cosmo Player