FB-22

Ez a gép csak papíron létezik, a valóságban (még) nem. Az F-22-es nagyhatótávolságú elsőcsapásmérő gyorsbombázó változata lenne. A leírás egy cikk kivonata, az eredeti elolvasható itt.
A javaslat egy komoly igényre adandó válasz: a USAF bombázóflottájának ugyanis nem igazán van olyan gépe, amellyel tudna olyan környezetben harcolni, ahol nincs a közelben használható szövetséges légibázis.

Műszaki adatok

Gyártó: Lockheed/Boeing
Hosszúság: 21 m
Fesztáv: 15 m
Magasság: nincs adat
Szárnyfelület: nincs adat
Üres tömeg: nincs adat
Maximális fegyverterhelés: 24 db Small Diameter Bomb + 2 AMRAAM
Maximális felszállótömeg: 42,5 t
Szolgálati magassági határ: kb. 20 km
Szolgálati hatósugár: 3200 km
Személyzet: 1 fő
Szolgálatba állhat: 2015 körül

Ára: kb. 100 millió USD

 

 

 

A: deltaszárny. A hosszabb, vastagabb deltaszárnyban 80%-kal több üzemanyagot vihetne magával, mint az F-22. Nagyobb felhajtóerő is termelődne, amely által nagyobb tömeget lehetne kisebb sebességen is a levegőben tartani.
B: levegőbeömlő nyílások, itt van egy dudor, amelynek az ötletét a Joint Strike Fighter-től vették, ez elterelné a kavargó levegőt a beömlőnyílásoktól (része a lopakodó kialakításnak).
C: bombakamra, amely mintegy 4 méterrel hosszabb, mint az F-22-esé, itt 24 ún. kisátmérőjű bombát (Small Diameter Bomb) tudna hordozni, míg a két oldalsó kamrában egy-egy AMRAAM-et önvédelemre más repülőgépek ellen.
D: új hajtóművek, akár a General Electric F-136, akár a Pratt & Whitney F-135-os hajtóműve, mindkettőt a JSF-hez fejlesztették ki.
E: törzs,
ez mintegy három méterrel hosszabb lenne az F-22-énél.

 

A gép úgy hasonlítana az F-22-esre, mint egy olyan új kés, amelynek épp csak a pengéje és a nyele teljesen más;-) Viccen kívül: az FB-22 megőrizné az F-22-es képességét a szuperszonikus utazósebességre 20 km magasan, ahol sok vadászgép és a legtöbb légelhárító rakéta el sem éri. Átvenné az F-22-es új, erős radarrendszerét is, amellyel több mint 160 km-ről észlelhetné az ellenséges radarokat és kiszámíthatná, hogy milyen távolságból fog a gép először feltűnni a radar képernyőjén. A rendszer fel van szerelve egy ALR-94 elektronikus vevővel és egy kettős szuperszámítógéppel az orrban, amelyekkel és az F-22 fejlett radarrendszerével csaknem fényképminőségű képeket állíthat elő a földi célpontokról.

Az FB-22 képes lenne olyan veszélyes küldetések teljesítésére, amelyekre még a B-2, vagy az F-35 sem, amelyek noha lopakodók, a legnagyobb és legerősebb radarokkal mégis felfedezhetők. Ezek leküzdésére előreküldhetnék a nagy sebességgel, nagy magasságban repülő FB-22-est, amely az ALR-94-es elektronikus felderítőrendszerével nemcsak felfedezhetné, de azonosíthatná is a föld-levegő rakétaütegek tűzvezető radarjait. Ezeket aztán nagy távolságból meg tudná semmisíteni az új, jelenleg fejlesztés alatt álló kisátmérőjű bombákkal.

A gép főbb jellemzői a kép mellett olvashatók. Néhány kiegészítés: a nagyméretű deltaszárny nemcsak nagyobb felületű, de vastagabb is lehetne, ezáltal 80%-kal több üzemanyagot szállíthatna. A nagyobb felületű szárny szükségtelenné tenné a vízszintes vezérsíkokat is. A hajtóműve az F-22 F-119-es hajtóműve helyett a továbbfejlesztett F-135-ös, vagy a konkurrens GE F-136-os hajtóműve lehetne, amelyeket a JSF-hez fejlesztettek ki. Ezek erősebbek és kevesebbet fogyasztanak, mint az F-22 hajtóműve, ezáltal is növekedhetne a hatósugár kb. 3200 km-re, ami több mint duplája az F-22-esének.

Vajon működne a séma? A történelem azt mondja, hogy igen. 1982-ben a Lockheed-Martin készített egy speciális prototípust, az F-16XL-t. Ennek a gépnek a jellegzetessége szintén a megnyújtott törzs és a szélesebb deltaszárny. Ez a gép az F-16-os bombázó változata lett volna, de sosem került sorozatgyártásra. Egyes szakértők szerint ez volt a legjobb gép azok közül, amelyeket a USAF nem vásárolt meg. Az FB-22 lehet a főnixmadár, amely az F-16XL hamvaiból feltámadhat, ezt mondja Al Piccirillo, az ATF program (amelynek terméke az F-22 is) első programmenedzsere is.

Mekkora az esélye, hogy a Pentagon elfogadja a gép tervét, illetve hogy a Kongresszus ad rá pénzt? A légierőnél vannak lelkes hívei, de hangos ellenzői is. Utóbbiak azt állítják, hogy a gép minden képessége megvan az F-22-esben is, igaz, kevesebb kisátmérőjű bombát tud szállítani és rövidebb távolságra, de a hatótáv légi utántöltéssel növelhető. A változó világpolitikai helyzet miatt és amiatt, hogy az Egyesült Államok szeretne minden régióban beleszólni a politikába, fokozódó elvárás nehezedik a légierőre, hogy minden igényre relatíve gyorsan reagáljon, erre az FB-22 jó válasz lenne.

 

Vissza a bombázó-főoldalra