MOAB További képek

A betűszó a Massive Ordnance Air Burst (~erős hadianyag légi robbanása) kifejezés rövidítése, de máris megszületett a becenév, a Mother of All Bombs (minden bombák anyja), azonos rövidítéssel. Moab egyébként egy Utah állam-beli városka neve is, ahol 2003 eleje óta már jó néhány jelentős háborúellenes tüntetés volt. A polgármester és a lakók máris élesen tiltakoztak, hogy a bombát ugyanúgy hívják, mint az ő városukat. Moab városa egyébként nevét a bibliai Moábról kapta, ma Jordániának hívják és szomszédos Irakkal. Érthetően ők sem túl lelkesek a bomba neve miatt... Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a bomba elődjét, a BLU-82 Commando Vault-ot (Daisy Cutter) Utah állam lelkes tudósa, Melvin Cook fejlesztette ki. Az USA az Öböl-háború után úgy tervezte, hogy kivonja a szolgálatból az összes FAE fegyverét. Ám az orosz fejlesztések és a BLU-82 afganisztáni sikere új lelkesedést adott a fegyverfejlesztőknek. Ezt George W. Bush elnök militáns politikájával teljes mellszélességgel támogatta. Viharos sebességgel fejlesztették ki, a 2002-es év folyamán. 2003. februárjában már ledobtak két robbanóanyag nélküli tesztpéldányt, március 11-én pedig felrobbantották az első éles példányt. A videót másnap bemutatták a világsajtónak is. A sietség nyilvánvaló oka az Irak elleni háború erőszakos sürgetése és a nyomásgyakorlás Szaddam Husszeinre.
A bomba tömege 10 tonna (21 000 font), kifejlesztésével ez a bomba vált a világ legnagyobb nem nukleáris robbanószerkezetévé. A Daisy Cutterhöz hasonlóan ezt a bombát is speciális MC-130 repülőgépek platójáról dobják le és a levegőben robbantják. Elődjével szemben nem ejtőernyőn ereszkedik le, ernyőre csak a gépből való kihúzáshoz van szükség. Műholdas irányítású, amivel igen pontosan lehet célbajuttatni, nagy magasságról is, jóval a csöves légelhárító fegyverek hatótávolságán kívülről. Ezért akár C-17-esről is ledobható lenne. Áramvonalas kialakítású és vezérsíkjai is vannak.
Hatóanyagáról különböző tudósítások jelentek meg. Egyesek szerint ugyanaz az ammónium-nitrát és alumíniumpor keveréke, mnt a Daisy Cutterben, mások szerint annál erősebb robbanóanyag, ismét más források szerint valamilyen aeroszol (valószínűtlen). Hatóereje minden esetre 40%-kal nagyobb elődjénél, 200 méteres körzetben elegendő tankok és felszíni megerősített fedezékek megsemmisítésére, és természetesen nagy területen halálos az élőerőre. Ez demoralizálja a túlélőket, ezért hasonlóan a Daisy Cutterhöz, jelentős a pszichológiai hatása. Robbanáskor száraz időben a felfelé húzó, majd szétterülő égéstermék atomrobbanáshoz hasonló gombafelhőt hoz létre. Hanghatása is ahhoz hasonló, az amerikaiak azt remélik, hogy az iraki katonák már a hírére megadják magukat. Bevetésének szándékáról nincs is senkinek kétsége. Védelmi hivatalos források szerint Irak ellen „bármi bevethető, bármilyen fejlsztési stádiumban legyen is”.

 

Fotóalbum

Képek 2003. március 11-i kísérletről Képek 2003. március 11-i kísérletről

Klikkelj az alábbi képekre, hogy teljes méretben lásd! Figyelem, minden kép ugyanabban az ablakban nyílik!

MOAB ledobása egy MC-130-asról
       

Vissza a Fegyverek-főoldalra