Bell X-1
Kísérleti gépek
X-15

 

Jobb, hatékonyabb repülőgépek készítéséhez néha szükség van olyan gépeket készíteni, amelyeket kifejezetten egy bizonyos szárnytípust, hajtóműtípust, repülőgépirányítást vizsgáló tesztekhez fejlesztenek ki. Ha jó volt a koncepció, az hamarosan megjelenik egy jövendő harcigépben, sőt akár polgári repülőgépen is, természetesen a tesztek tapasztalatai alapján megépítve.

A legismertebb kísérleti repülőgépek a NASA híres X sorozatának gépei. Ezekben valamennyi ma már elterjedt technikát tesztelték. Ki hitte volna, hogy még a nyilazott szárnyat is kísérleti gépen tesztelték először? Ez volt az X-2. Vagy hogy készült atommeghajtású repülőgép is? De a leghíresebbek mindenképpen a nagy sebességre konstruált X-1, X-15 gépek. Igyekszem minél hamarabb bemutatni közülük minél többet, különösen az újabb, izgalmas típusokat.

A mai idők legizgalmasabb repülőgépei a pilóta nélküli harcigép kísérleti példányai (UCAV), az X-45 és az X-47.

X-45 UCAV Fájdalom, de különleges orosz gépet csak egyetlenegyet tudok megnevezni (igaz volt más kísérleti gép is), a Jak-36-ost, erre viszont méltán lehetnek büszkék az oroszok, mert ez volt a világ első helyből felszálló repülőgépe. Jak-36 Freehand*
XB-35 Flying Wing Vannak aztán olyan repülőgépek is, amelyek egy-egy hadrendben álló gép kísérleti változatai, vagy katonai szolgálatra tervezték, de aztán repülési kísérletekre alakították át. Ilyenek az XB-vel, XF-fel kezdődő amerikai gépek, de más, speciális típusjelzés is előfordul, más nemzeteknél kevésbé szabályos a típusjelzés kiválasztása.